Stockholmsbörsen tog sig förbi viktiga motstånd redan under den första timmen i fredags och tillsammans med positiv amerikansk makrostatistik stängde OMXS30 på ett tydligt plus. OMXS30 avancerade 2,2 procent till 956 och inför veckan utmanas åter den viktiga 960-970-nivån. Omsättningen var dock betydligt lägre än normalt.
Högst omsatt i fredags var Volvo B (+4,4%) följt av Ericsson (3,9%) och H&M B (0,2%).
G20-gruppens finansministrar kom egentligen inte med några konkreta nyheter efter mötet i helgen. Den samsyn som alltmer präglar åtminstone uttalanden från de olika representaterna tolkas positivt av marknaden, även om inget nytt har skett.
Bästa gick IT och verkstadssektorerna i fredags med uppgångar på 3,7 respektive 2,6 procent. Sämst gick hälsovård och sällanköpsvaror.
OMXS30 befinner sig i ett intressant läge där motståndsnivån kring 970 utmanas när veckan inleds. S&P 500 ser relativt starkt ut även om vissa tecken indikerar att indexet är kortsiktigt överköpt. En aktierekommendation som det var flera år sedan jag köprekade, nämligen PA-Resources. VA, AFV
Inte ens H&M lyckas nå de förväntade försäljningssiffrorna när klädförsäljningen rasar i världen. Istället sjönk Hennes & Mauritz försäljning i jämförbara butiker sjönk med 7 procent i september vilket var mer än den förväntade nedgången med 5,6 procent från SME-analytikerna.
Kräftgången för Håkan Juholt fortsätter och ska så göra. Hans hit-och-dit-politik är inte ett reellt regeringsalternativ, vilket är synd, det behövs en vettig opposition för att inte den nuvarande regeringen skall tappa skärpan. Läs gärna artikeln om Håkan Juholt där han påstår att han suttit i fängelse för att han smuglade delar till en tryckpress till Polen. Nu träder hans medresenärer fram och säger att allt är en påhittad lögn och tryckeriet som enligt Juholtarn skulle skänkt delarna bedyrar att de aldrig skulle komma på tanken och heller aldrig varken sålt eller skänkt de aktuella delarna. Även om jag inte sympatiserar med (S) tycker jag uppriktigt synd om partiet att ha fått en Refaat el Juholt som ankare…
Även om elpriserna noteras vid låga nivåer till följd av fyllda vattenmagasin går de svenska kärnkraftverken på övertid och har gjort länge. Risken för elbrist i vinter är uppenbar och då hjälper det föga att vi bygger ut vindkraften som aldrig kommer vara något annat är ett misslyckat sätt för politiker att ”satsa på miljön”. Danmark har inte stängt ett enda kolkraftverk trots att de har betydligt mer vindkraft per capita än Sverige. Följ gärna den usla produktionen av vindel på vindstat.nu. VA
Idag rapporterar:
– ÅF (kl 13.30), CDON (kl 13.00), Metro International (kl 8.00)
Övriga utländska rapporter:
– Citigroup (kl 14.00), IBM (efter USA-börsernas stängning), Philips (kl 7.00), Stanley Black & Decker (efter USA-börsernas stängning), Wells Fargo (kl 14.00)
Följande tider är bra att hålla ett extra öga på:
– Storbritannien: Rightmove husprisindex oktober kl 1.01
– Japan: industriproduktion (def) augusti kl 6.30
– SCB: småhusbarometer september kl 9.30
– AF: veckostatistik kl 10.45
– USA: Empire manufacturing index oktober kl 14.30
– USA: industriproduktion september kl 15.15
De amerikanska börserna steg i spåren på de europeiska kollegorna. SåvälDow Jones som Nasdaq letade sig upp på plus under 2011 under fredagskvällen. Dow Jones stängde upp med 1,5 procent. S&P 500 avancerade 1,7 procent medan teknikintensiva Nasdaq Composite ökade 1,8 procent. AFV
För första gången på två månader stängde kraschindexet VIX under 30 vilket innebär att oron för en krasch avtagit markant. Det är första gången på två månader som VIX stänger under 30 efter att den senaste veckan noterat den högsta put/call-ration på sju år (optionshandlarna positionerar sig för en börsuppgång).
Den hysteriska debatten kring datoriserad handel kommer att kosta alltmer onödiga pengar. Nu planeras ett nytt datorsystem som ska få finansinspektionen i USA att hänga med i tiden. SVD
Siffror i fredags som visade att detaljhandeln i USA ökade 1,1 procent vilket var starkare än den väntade uppgången på 0,7 procent stärkte naturligtvis sentimentet. Den marginella nedgången bland stämningen bland amerikanska konsumenter som presenterades strax innan gick helt obemärkt förbi.
Cykliska aktier och oljebolag gick starkt i USA i fredags. Oljebolagen Chevron och Exxon Mobil steg med 2,7 respektive 2,3 procent. Caterpillar och Du Pont steg 3,3 respektive 3,0 procent.
I Asien är det breda uppgångar nu på morgonen. Exportorienterade bolag avancerar på förhoppningar att samsynen bland G20-ländernas företrädare skall förhindra spridningseffekten av en grekisk default. Sony steg 4,7 procent i Tokyo. Toyota Motors var upp 2,9 procent. Även bank och finans går bra. Mitsubishi UFJ steg 2,4 procent och Nomura Holdings avancerade 4,1 procent i Tokyo. Gruv- och oljebolag stiger med den minskade oron för en ny recession. Gruvjätten BHP Billiton steg 2,3 procent i Sydney och det kinesiska oljebolaget Cnooc var upp 3,3 procent i Hongkong. AFV